1.11.2012

Kennelyskä tuli kylään...

... joten sairastuvalta hyvää päivää...

Mun 20-vuotisen koiranomistajahistorian ensimmäinen kennelyskä on tullut meille konkreettisesti kylään. Kuten aiemmin kirjoitin, niin Hurma aloitti köhimisen sunnuntai-iltana, Lumon toivoin jäävän oireettomaksi taudin kantajaksi, mutta toisin kävi, Lumo aloitti köhimisen keskiviikkoaamuna.
Lumo sairasloman ytimessä
Hurma sairasloman ytimessä

Hurman tila vaikuttaa paremmalta. Pahimmat röhimiset oli sunnuntai-iltana ja maanantaiaamuna hengitys kuulosti hieman rohisevalta. Sen jälkeen Hurma-Hurkki-Kähkönen on kähissyt satunnaisesti. 

Lumo aloitti yskimisen eilen aamulla. Tiistaina saattoi sanoa kerran köh ja aivastaa paristi - ja mä yritin olla vähempi hysteerinen ja toivoin, ettei Lumo ala oirehtimaan, niin oletin sen johtuvan muusta... Lumolla röhä on lähtökohtaisesti kuivempaa. Kumpikaan ei onneksi, kop-kop-kop ainakaan vielä, yski ihan jatkuvalla syötöllä. Eli yskä tulee satunnaisina puuskina, lähinnä Lumolla. Hurma on tosi tosi satunnaisyskijä. Molemmilla on toistaseksi lämmöt olleet normaalit, ruoka maistuu ja Hurmalla meinaa välillä vähän mopokin keulia. 

Hoitona siis lepoa, lepoa, lepoa. Lumo on saanut Bisonlov yskänlääketabletteja, jonka pitäisi helpottaa liman yskimistä (eli vaikuttaa siihen liman sitkoisuuteen). Molemmat ovat höyryhengitelleet paristi päivässä, ja höyryhäkkeilyn jälkeen on taputeltu reippaasti kylkiin liman irroittamiseksi. Ruokaan on laitettu vähän karpalorouhetta, josko se toimisi C-vitamiinlisänä... Pissalenkit on korttelin parin haahuiluja remmissä..

No mitäs me sitten tehdään kun me ei voida lenkkeillä ja treenata ja meidän täytyy vaan levätä? Viihdykkeenä meillä kolisee ydinluita lattioilla, joita aina välillä käydään maanisesti kaluamassa parikin tuntia.. Tänään täytyy käydä hakemassa kaupasta lisää. Syötävää niissä ei juurikaan ole, mutta vähän makua ja tekemistä kylläkin. Lisäksi ajattelin työstää joitain pikkujuttuja naksuttelemalla, piilotella nameja jne. jotta saisivat jotain järjellistä tekemistä. En oikeastaan tiedä onko tämä pahempi mulle itselleni vaiko koirille? Vaihtaisin koska tahansa noiden yskimiset omaan yskimiseeni, sillä mun sairastelu on harvemmin ollut koirilta mitään pois..    

Nyt vaan toivon todella, että tytöt tuosta pikapuoliin tervehtyy, ja vältytään ikäviltä jälkitaudeilta. Hurman rokotus siirrettiin ensi viikon torstaille ja Lumon ensi tiistain fyssarikäynti siiryi viikolla eteenpäin. Viikon verran oireiden loputtua on tarkoitus ottaa vähän kevyemmin. Yritän kertoa sen myös koirilleni... Tarkoitus on siis kyllä lenkkeillä, mutta jatkaa sitä teemalla haahuilu.


 

3 kommenttia:

 1. Halti on yskinyt kumpanakin talvenaan. Silloin pennumpana oli voimakkaammat oireet kuin viime talvena. Pentutalvena muistaakseni kesti reilusti yli kuukauden se hiton köhä, mutta viimeksi oli parissa viikossa ohi.

  Pentutalven pakkolepo oli ihan mahdoton yhtälö, kun pissalenkillä remmissäkin Halti sai ihan itsekseen aina ihan jäätävät karkelot aikaan! Jotenkin oli ihan sydäntäsärkevää olla päästämättä ipanaa ulos riehumaan tai edes leikittää vauhdikkaammin, kun pentunen oli ihan sen oloinen, että "Miks ihmeessä me ei tehdä mitään oikeesti kivaa?". :) Viime talvena poika osasi jo itsekseen rauhoittua paremmin, kiitos iän karttumisen.

  No, paranemisia sairastuvalle! Kyllä sitten taas yhteinen tekeminen maistuu kahta paremmalta, kun pääsee takaisin hommiin :)

  VastaaPoista
 2. Mistä teillä hankitaan luut?
  Pikaista paranemista teille, toivottavasti meillä jää tällä kertaa saamatta vaikka täälläkin sitä liikkuu! Mulla on kokemusta 6-9 viikkoisen pennun kennelyskästä, ja se on jotain mitä en toivottavasti joudu kokemaan toiste, vaikka hengissä selvittiin ja koira on nyt 4,5-vuotias.

  VastaaPoista
 3. Meillä ostetaan lihaisat "ruokaluut" pääosin Murren Murkinasta, joskus Mustista ja Mirristä. Ydinluut kannan kotiin yleensä tosta meidän lähimarketista. Hyvä kolmen koon supermarketti, josta löytyy ihan jees puuhasteluydinluita, rustoluita ja ihmisten lihatiskiltä mm. jotain possun kylkirimpsuja jne.

  VastaaPoista