16.2.2010

Biologically Appropriate Raw Food, raakaruokaa, sekaruokaa, luonnonmukaista, barffia?

Tehdäänpäs pieni päivitys talouden koiran ruokinnasta kaikille siitä kiinnostuneille. Koiran ruokinta kun on hyvin lähellä omaa sydäntäni ja hyvin mielenkiintoinen aihepiiri noin yleensäkin. Viimeisen reilun vuoden aikana siihen on tullut perehdyttyä melko hyvin, "absoluuttista totuutta edelleen etsien".

Kirjallisuutta aiheesta on saatavilla varsin vähän, tai sanotaan, että painettua tietoa löytyy aika laidasta laitaan, Ehdottomasti perehtymisen arvoinen kirja on  ProAgria Maaseutukeskusten Liiton julkaisema kirja Koiran ruokinta ja hoito, kirjoittajista mainitsen agronomi, tutkija Riitta Kempen. Kirja käsittelee perusteellisesti koiran ravitsemusta, ei raakaruokintaa. Raakaruokintaan/barffaukseen/luonnonmukaiseen ruokintaan liityviä kirjoja löytyy omasta kotikirjastostani kaksi: Malin Ekblomin Koiran luonnollinen ruokinta sekä Ulla Kivimäen Koiran Luonnonmukainen hoito. Lisäksi paljon on tullut kyseltyä kokeneemmilta koiraihmisiltä, seikkailtua Internetin ihmeellisessä maailmassa erinäisillä keskustelupalstoilla, asioihin perehtyneiden koiraihmisten kotisivuilla jne. Kriittisin ja kyseenalaistavin mielin siis edelleen.


Omakohtainen kokemukseni tällä erää on kahden koiran ruokinnasta. Ensimmäinen koirani, nyt jo edesmennyt Alma, eli 16,5 vuotiaaksi varsin vaihtelevalla ruokavaliolla. Almis oli sekasyöjä sanan varsinaisessa merkityksessä. Pohjana ruokinnassa oli kuitenkin pääsääntöisesti nappulat. Ensimmäisen vajaan kymmenen vuotta Alma veteli milloin mitäkin kuivamuonaa, ja loppuajan eläintarvikeliikkeiden valikoimista löytyviä merkkejä, sekä raakaruokaa, puuroja jne. Ruoan seassa alkuun ruokaöljyä, myöhemmin lohi- ja muita koirille tarkoitettuja ravintoöljyjä. Alma ei juurikaan elämänsä aikana sairastanut, mitä nyt sitten vanhuuden vaivoja. Neidillä taisi olla yksi korvatulehdus ja pari kertaa Furunkuloosi, joka ei sitten onneksemme jäänyt meidän riesaksi. Nämäkin vanhemmalla iällä, eli siinä kymppivuoden paikkeilla. Turkki oli lähes aina hyväkuntoinen ja kiiltävä, koira muutenkin hyvinvoiva.

Toinen koirani Lumo, toukokuussa kaksi vuotta täyttävä, söi ensimmäisen elinvuotensa kuivamuonaa (Hill's) sekä raakaruokaa ja puuroja. Nappulat erikseen tai muuhun sotkettuna. Uloste oli aina vähän pehmosta, virtaa oli (ja on edelleen) kuin pienessä kylässä, turkkihan tuolle kasvoi ehkä reilu vuotiaana, ruokinnan muuttamisen jälkeen (tosin iälläkin on varmasti osuutensa). Lumo on saanut myös melko pennusta päivittäin lohiöljyä tai muuta koirien ravintoöljyä. Keväällä 2009 neitiä vaivasi pari korvatulehdusta, joista ensimmäinen oli lähinnä hiivaa, toinen enemmän bakteeripohjainen. Eläinlääkärin veikkaus oli, että tulehdukset liittyivät hormonitoimintaan. Toukokuussa 2009 piinasi joku suolistopöpö, johon syötiin suolistoantibiootti Tylosin. Samalla ruokinta vaihdettiin kerta rysäyksellä raakaruokintaan, luonnonmukaiseen ruokintaan... Miksi sitä kukakin haluaa kutsua. Barf ei täysin sanana sovi meidän ruokintamuotoon, mutta kyllä meillä niitä luitakin syödään. Määrät ovat vain suhteessa pienenmpiä/vaihtelevat, mitä perinteisessä barffissa. Nappulaa meillä ei sinällään syödä, mutta joskus, harvoin sitäkin. Kotiin on juuri matkalla Acanan Grasslands-säkki 2,5kg.

Lampaan luita

Itse asiaan. Lumo syö 2-3% painostaan, määränä 300-450 grammaa päivässä. Suhde menee jotakuinkin, mutta vaihtelevasti, liha/kasvis/sisäelimet 40% ja lihaisat luut 60%. Sisäelimiä pyrin syöttämään viikossa 0,5% koiran painosta, eli noin 85 grammaa. Luiden määrään vaikuttaa edellisenä päivänä syötyjen luiden määrä, ulosteen kiinteys (eli kovuus) ja seuraavan päivän liikunta. Jos tarkoituksena on riekuttaa koiraa tuntitolkulla ja treenata, niin edellisenä päivänä annan suhteessa vähemmän luita. Selitykseksi saanee kelvata, että sulavat hitaammin, vaikkei tuo Lumotus nyt mikään kilpavinttari (etenkään vinttari) tai rekikoira olekaan. Ruoka-aineita pyrin käyttämään ja antamaan mahdollisimman monipuolisesti. Viljaa meillä ei juurikaan syödä, eli ruokinta pohjautuu lihaan, lihaisiin luihin ja kasvissoseisiin. Lihaista rasvaa tykkään lisäillä ruokaan myös, rasvahan on koiralle ensisijainen energianlähde, ja lisää kivasti myös ruuan maittavuutta. Välillä tarjolla on Neuta (mun mittapuussa "roskaruokaa", mutta todella maistuvaa Lumosta), jossa riisiä tai perunaa, joskus teen yrjölänpuuroa ja annan sitä liha-kasvis-aterian yhteydessä murto-osan. Maitotuotteitakin meillä käytetään suht säännöllisesti. 

Ruokin Lumon kahdesti päivässä. Kertakin riittäisi, mutta jotenkin tuo kaksi ruokintakertaa päivässä on vakiintunut käytäntö. Edelleen, vaikka ruoka tekee meillä raakaruokailuun siirtymisen myötä paremmin kauppansa kuin koskaan, Lumo jättää säännöllisesti yhden aterian silloin tällöin syömättä. Kuppi/luu siirtyy takaisin jääkaappiin, ja tarjoillaan seuraavalla ruokintakerralla. Omaehtoisilla puolipaastopäivillä syödään sitten vähemmän. Aamuruoka on yleensä liha-kasvisateria ja illalla syödään lihaisat luut. Treenipalkkoina käytän keitettyä sydäntä (possu, broileri), maksaa, broilerin lihaa, Vatajan nitriitittömiä ja jauhottomia nakkeja, Natural Menua, Ziwipeakia ... 

Koiran tarkkailu ja hyvinvointi on se paras ja tärkein mittari, millä ja miten koiransa ikinä ruokkiikaan. Lumo on mielestäni voinut ja voi erittäin hyvin tällä ruokintatavalla. Turkki kiiltää, koira on lihaksikas, energinen ja jaksaa. Ruokahankinnat teen pääsääntöisesti Murren Murkinasta, Vauhti-Raksua käytän silloin tällöin, samoin Espoon lemmkkieläinpistettä, ihan tavan ruokakaupasta hankitaan soseainekset, ja vähän täytyy  hehkuttaa meidän lähi K-Marketin valikoimaa, jossa on hyvät sisäelinvalikoimat ja edulliset sekä hyvännäköiset possun lihaisat luut.
 
Lumon ruokavalio:


Kasvissosepohja: salaatti (lehti/jäävuori), kurkku, kesäkurpitsa, parsakaali, persilja
Lisäksi vaihtelevasti: pinaatti, punajuuri, porkkana, valkosipuli, kiinankaali, kukkakaali, banaani, omena, appelsiini / satsuma, mustikka, puolukka, mustaviinimarja, punaviinimarja, karviaismarjat



Liha/kala/rasvat: broileri, poro, possu, sika-nauta, lohi, silakka, lammas, hevonen, lampaan lihainen rasva, naudanmaha
Luut: broilerin siivet/rangat/kaulat, possun rintarustot/rintapalat/selkärangat, lampaan rintapalat/selkärangat, naudanrustot, naudan hännät
Sisäelimet: naudan maksa, valmiit sisäelinseokset (esim. broileri, possu)
Valmiit ateriat:
MurreMix: Kana-kasvis, Liha-kasvis, Liha-luu, Sika-kasvis, Poro-mix
Puhti: Hevospuhti
Neu: Alt ja Vogel
Lisäravinteet ja öljyt: Nutrolin- öljy (päivittäin) , Islamer- merilevä, B- vitamiini, C- vitamiini
Säännöllisesti ja satunnaisesti: AB-piimä, luonnonjugurtti, kananmuna (raaka/keitetty), kananmunakuoret, Biotiini- metioniini- sinkkivalmiste (karvanlähdön aikaan)

 Possun jauhelihaa ja kasvissosetta

Aiheeseen liittyviä, tutustumisen arvoisia, linkkejä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti