5.12.2011

Treenimeininki on saletti

Taas on ihan tovi kerennyt vierähtämään viime päivityksestä... Ei vaan kerkeä, mikä on aina hyvä tekosyy aikaansaamattomuudelle... Noh, pikakooste viimeaikaisista treeneistä..

Virallinen treenikausi saatiin päätökseen niin raunioiden kuin haunkin osalta loka-marraskuun vaihteessa. 

Raunioilla viimeiset treenit oli enemmänkin treenejä ohjaajalle. Yhdessä treenissä etsittiin alkuun tyhjää aluetta, jota en toki etukäteen tiennyt. Lumo liikkui hyvin, reagoi muutamassa kohdassa, mutta ei jäänyt sen enenmpää työstämään. Hetken jo pohdin, että Lumo on rikki, mutta ei se ollut. Alueella ei vain ollut mitään tai ketään, jota ilmaista. Tyhjän jälkeen mentiin hetkeksi pois radalta odottelemaan, ja saatiin uusi alue. Sieltä sitten löytyikin kaksi maalimiestä. Ensimmäinen oli sukellusveneessä, joka oli umpipiilona ja toinen löytyi sukellusveneen alapuolelta, elementtien alta. Nämä sitten ilmaistiinkin hienosti! Lumo on sangen taitava!

Toka vika rauniotreeni oli taas källi ohjaajalle. Pieni alue, ja neljä maalimiestä. Kaksi oli lähekkäin, ja kaksi samassa piilossa. Treenin opetuksena oli muistutus siitä, että koira kannattaa lähettää aina uudelleen tarkistamaan alue/piilon läheisyys, josta löyty on tullut. Kausi päätettiin yhden maalimiehen nostatustreeniin.


Hakutreenien viimeisimmissä treeneissä tehtiin pienehköjä etsintöjä, perustreeniä siis. Maalimiehet olivat vaihtelevissa asennoissa: seisovia, makaavia, istuvia ja vaihtelevissa paikoissa. Tiheän rääseikön keskelle, kuusten alla yms. "hankalammin" työstettävissä piiloissa. Lumolla alkaa olemaan kivasri itsevarmuutta irrota pimeässäkin, työstää hajuja vähemmällä ohjaajan tuella jne. Eli ihan loistavaa.


Lokakuun loppupuolen hälypuolikkaat järjestettiin Upinnimen varuskunta-alueella Kabanovin luolissa. Tarjolla oli siis mielenkiintoinen treenipaikka, haastavia alustoja, kiipeilyä, uudenlaista etsintäympäristöä. Kabanovin luolilla tehtiin kaksi treneikierrosta. Pyrin ottamaan Lumolle helpohkoja piiloja kun kyseessä oli täysin uudentyyppinen etsintäympäristö. Alustoilla, alas- ja ylöspäin kiipeämisillä vaikeassa luolastossa ei ollut ongelmaa. Nenäkin oli auki ja maalimiehet löytyi. Eli siis loistavaa!


Lumolla on myös ollut parit ensimmäiset pitkät treenit. Pitkien ajatuksena on siis treenata koiralle hiljalleen kestoa etsintään. Alue on yleensä tallaamaton ja etsittävänä on ainoastaan yksi maalimies. Koirakon mukana on ainostaan kartturi. Ensimmäiset pitkät oli Kellonummella Ryssänkallion ympäristössä. Maalimiehelle olin antanut ohjeistukseksi noin 20-30 minuutin etsinnän. Ensimmäiset pitkät taisivat olla paketissa 10 minuutissa.. Seuraavat pitkät olivat Veikkolassa, YIT:n varikkoalueen takaisissa metsissä. Tällä kertaa aikaa meni noin 30 minuuttia. Tallaamattomalla alueella Lumo ei juurikaan irtoile. Pysyy hyvin näköetäisyydellä, mutta reagoi ja irtoaa saadessaan hajun. Hienosti meni pidempikin etsintä. Joten tästä on hyvä jatkaa hiljalleen etsintäajan pidentämistä, samalla kuitenkin perustreeniäkin tehden.


Virallisen kauden jälkeen olen ollut kertaalleen hakuilemassa noiden pitkien lisäksi. Pääosin keskitytty ihan perustreeniin. Vaihteleva määrä löytöjä, vaihtekevan pituisia treenejä. Hyviä ilmaisuja jne.

Espyn viiden kerran perustreenikurssin ensimmäisellä kerralla otin toistoja seisovista ja liikkuvista maalimiehistä. Toisella ja kolmannella kerralla keskityttiin hallintaan: käsken Lumon maahan ja odottamaan, annan Lumon nähden maailmiehelle palkkapurkin, maalimies menee pienen matkan päähän ja kyykistyy. Koiran tulisi odottaa lupaa päästä "etsimään". Mikäli koira varastaa, sanon "oho", maalimies nousee ja tuo purkin minulle. Ja homma alkaa alusta. Eli tottelemattomuus poistaa palkkion mahdollisuuden hyvinkin eleettömästi. Muutamia toistoja vaihtelevilla etäisyyksillä ja treenin lopuksi aina "moottorin ylläpitoon" juoksevan maalimiehen perään lähteminen. Näillä jatketaan kurssin pari viimeistä kertaakin.


Neljän kerran rallytokokin on takana päin. Kerkesimme käymään alokasluokan kyltit läpi. Ajatuksena olisi ratakurssi jossain vaiheessa. Rallytoko on hauskaa yhdessä tekemistä ja "ei niin kovin treenimäistä".

Korrienkin kurssi on saatu päätökseen. Viimeisellä kerralla meillä oli teemana seuraaminen ja luoksetulo. Sain Riitalta hyviä vinkkejä mm. koiran takapään käytön parantamiseen. Kouluttajana ihan mielettömän miellyttävä ja asiansa osaava. Tykkään. 

Espyn vapaavuoroille kysyimme neljän koirakon ryhmänä Riittaa pitämään meille muutama pienryhmätunti, mutta Riitan ollessa todella buukattu loppusyksyn, niin Virve Sormunen lupautui pitämään meille pari pienryhmätuntia nyt syksyllä ja muutaman keväällä. Virven kanssa on nyt treenattu kerta. Seuraava kerta on tämän viikon sunnuntaina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti