21.8.2011

Silmätarkissa

Lumo kävi perjantaina 19.8.2011 silmätarkastuksessa Sari Jalomäen luona Apexissa. Silmät ovat terveet (ei osoita HC, PRA, RD muutoksia). Muita muutoksia todettu: vasemmassa silmässä edelleen Distchiasis, lievä (yksi ylimääräinen ripsi), oikeassa PPM iris-iris rihma (sikiöaikainen muutos), samoin oikeassa silmässä Puncta atresia, eli kyynelkanavan ala-aukko on nafti/puutteellinen. 

Lumoa Distchiasis tai tuo Puncta atresia eivät millään muoto vaivaa, eli kumpikaan silmä ei vuoda tai ole vuotanut. Pahimillaan tuo kyynelkanavan ala-aukko voisi puuttua kokonaan, tai aukko olla niin ahdas, että aiheuttaisi kyynelnesteen jatkuvaa "valumista", eli silmä vuotaisi. Distchiasis puolestaan voi aiheuttaa silmään sarveiskalvon ärsytystä, ja näin ollen silmän vuotamista. Ylimääräinen/ylimääräiset ripset voidaan tarvittaessa nyppiä pois (kasvaa tosin takaisin) tai polttaa laserilla. Lumon kohdalla ei ole tarvatta kumpaankaan, sillä ripsi on hyvin hento ja Jalomäen mukaan "lepää" silmän pinnalla.

Jalostuskäytölle pienet muutokset eivät ole este, kunhan kumppanin silmissä ei ole vastaavia muutoksia.  

Lumolla on nyt tarkastettu silmät vuoden välein, vuotiaasta alkaen. Nyt saatetan jopa pitää PEVISAn mukainen parin vuoden tauko. Silmät olen ajatellut peilauttaa kuitenkin säännöllisesti ainakin seitsemän vuoden ikään asti. Ja joskus siitä vanhemapana vielä kertaalleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti