20.5.2010

Neiti Negatiivinen

Vedetään siis takaisin eiliset "huonot uutiset" eläinlääkäriasemaltamme. Tänään tuli uusi soitto, että heillä on ollut siellä pientä sekaannusta, ja Lumon TGAA:n vastaus on tullut ja se on odotusten mukaan negatiivinen! Olivat siis odotelleet muitakin tuloksia (T4 ja TSH ) kilpirauhasen osalta saapuvaksi, mutta mitään ei tietenkään tullut, koska muuta ei otettu. Postin pitäisi toimittaa minulle kopio testistä. Näillä näppäimillä voidaan olettaa, että Lumo ei tule sairastumaan kilpirauhasen vajatoimintaan, sillä neidin verestä ei löytynyt merkkejä kohonneesta TGA-konsentraatiosta, joka puolestaan voi olla varhainen merkki lymfosyyttisestä tyreoidiitistä (kilpirauhastulehduksesta). 

Tyreoidiitin toteamiseksi verestä voidaan määrittää tyreoglobuliinivasta-aineiden (TGA) pitoisuus. Vasta-aineita löytyy noin puolelta hypotyreoosia sairastavista koirista. Positiivinen tulos viittaa tyreoidiittiin, mutta ei kuitenkaan tarkoita kilpirauhasen toimintahäiriötä. Oireettomalla koiralla positivista TGA-tulosta pidetään lähinnä merkkinä lisääntyneestä riskistä sairastua hypotyreoosiin. Oireeton tyreoidiitti voi kestää hyvinkin kauan ennen kuin se johtaa hypotyreoosiin. Tällä hetkellä on epäselvää, johtaako TGA-positiivisuus edes aina kliiniseen hypotyreoosiin. Rokotusten on huomattu aiheuttaneen väliaikaisesti vasta-aineiden tiitterin nousemista. 

Autovasta-aineet häviävät usein iän mukana, mistä johtuen luotettavin tulos saadaan tutkittaessa vasta-aineet nuorilta, 1,5-2 -vuotiailta koirilta. Myös terveillä koirilla esiintyy TG-vasta-aineita.
(Lähteet:Aisti ja Vetlab)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti