28.11.2009

Treenipäivitystä

Marraskuu on käynnistynyt epävirallisten hakuilujen, ohjattujen sekä omatoimisten tottistelujen merkeissä. Olen vihdoin saanut itseäni niskasta kiinni ja käynyt pari kertaa viikossa ottamassa pientä treeniä kentällä.  Ja tarkoitus on ottaa säännöllisesti  (eli viikoittain) pari kolme kertaa maksimissaan vartin treeni, ja vaihdella treenipaikkaakin aika-ajoin. Tottistelussa ollaan treenattu ihan perusasioita eli perusasentoa, seuraamista imuttamalla, paikallaoloa, luoksetuloa, asennon vaihtoja ja jättäviä liikkeitä. Kahdessa jälkimmäisessä tarvitaan, tai emäntä tarvitsee, vielä neuvoja ja ohjausta, jotta liikkeitä saadaan treenattua oikein myös omatoimisesti. Perusasento on parantunut huimasti ja seuraaminenkin nami-imussa etenee ihan mukavasti (kunhan osaan sitten jossain vaiheessa nostaa niitä kriteerejäkin..). Paikallaoloa on tehty häiriöllä ja ilman. 

Epäviralliset hakuilut omalla pienellä aktiivisella ryhmällä alkoi viime viikon sunnuntaina. Lumolle on tarkoitus ottaa ja opettaa pistoja, ja aina silloin tällöin "nollata" partioimalla, sekä jatkaa ilmaisutreeniä. Ekoissa treeneissä oli kolme maalimiestä. Kaksi ensimmäistä olivat yhtää aikaa, keskilinjan samalla puolella. Ideana oli ottaa hajumielikuvaharjoitus, joka sinällään ei mennyt ihan putkeen... Ensimmäisestä maalimiehestä käytiin "hakemassa" hajumielikuvaa, jonka jälkeen palasimme keskilinjalle, josta mun oli tarkoitus lähettää Lumo kyseiselle maalimiehelle. Mutta koska tuuliolosuhteet eivät ole ennustettavissa, eikä myöskään tuulen liikehdintä, niin juuri ennen lähetystä Lumo sai jälkimmäisestä maalimiehestä hajun. Lähetin, ja neitipä päätti vaihtaa kohdetta ja pinkoi suorilta toiselle maalimiehelle... Pisto oli siis kaikkea muuta kuin suora. No, intoa ja motivaatiota onneksi piisaa, mutta jälleen kerran se ohjattavuus ja hallinta. Täytyy vaan ajatella positiivisesti, olematonta motivaatiota on vaikea jos ei mahdoton kehittää, mutta hallintaa voi ja pystyy kehittämään aina! Kolmas maalimies menikin sitten jo paremmin. Ilmaisut ok, tosin vielä tarvitaan paljon treeniä ja vahvistusta, jotta haukku-hau voidaan liittää etsimiseen. Ilmaisua harjoitellaan säännöllisesti kotona, ja täytyy varmaan siirtää harjoittelua myös ulos, metsään, lenkille minne vain, kunhan saan jonkun seurakseni (ilman toista koiraa...) 

Lähetys (kuva Anne Kuosmanen)

Tänään olimme jälleen hakuilemassa. Nyt porukkana oli juuri loppuneen rauniokauden treenaajia. Lumolle jatkettiin pistoja, ja tällä kertaa oli suhteellisen tyyni sää, joten päädyimme ns. hauskan pitoon eli näkölähtöihin. Pistot olivat n. 30-50 metrisiä. Lumo teki hienoja suoria pistoja ja pienellä lapinkoiralla oli NIIN kivaa! Ilmaisua treenattiin taas erikseen. Olen päätynyt nyt ainakin alkuun pitämään Lumolla haussa valjaita, joihin olen ostanut ns. karhunkellon. Nyt kellokin oli ensimmäistä kertaa kilkattamassa valjaissa, ja Lumo ei noteerannut kilinää niin mitenkään. Hyvä homma.

Lumo maalimiehellä (kuva Anne Kuosmanen)

Huomenna on sitten taas tiedossa hakuilua, eri porukalla tosin. Jatketaan pistoja, ja toivon mukaan saadaan myös tuulisempaa säätä, niin hajumielikuvaharjoituksia voitaisiin jatkaa. Maalimiehet on syytä pistää yksitellen, silllä tarkoitus ei ole vahvistaa tuota neidin itsenäisyyttä ja omatoimisuutta, jota luonostaa löytyy ihan riitämiin. Maanantaina on EPK:n viimeinen ohjattu tottis ja keksiviikkoiltana taas hakuilua. Sitten onkin reilu viikko väliä seuraaviin hakutreeneihin. Sillä välin treenataan tietty ahkerasti tottista (ja riekutaan koirakavereiden kanssa, olla möllötetään ja tehdään kaikkea koiramaisen kiwaa!!!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti