4.10.2009

Lumosta "Kiva Koirakansalainen"

Kävimme tänään suorittamassa Espyn järjestämän Kiva Teamin Kiva Koirakansalainen-testin, ja läpi meni! Testin arvioijana oli Tiina Lilja Lily's Koirakoulusta. Syksyinen sää ei suosinut, vettä tuli välillä kuin aisaa, mutta onneksi pienet lapinkoirat (ainakaan kaikki niistä) eivät ole sokerista tehty. Saimme arvonnassa kunnian olla ensimmäinen koirakko, joka sinällään oli ihan kiva juttu. Vaikka Lumo on tottunut autossa odottelija, niin neiti ei kerennyt odotellessaan "fiilistellä" liiaksi tekemään pääsemistä, vaan käyttäytyi suht kunniallisesti ja kuuliaisesti.

Kiva Koirakansalainen-testi
  • näyttää koiran hyvät käytöstavat
  • testaa koiran yhteiskuntakelpoisuutta
  • sopii jokaiselle koiralle ja omistajalle
Suomessa testejä sponsoroi KIVA-team ry. Kiva Koirakansalainen-testi perustuu American Kennel Clubin järjestämään Canine Good Citizen-testiin, jonka on suorittanut yli 5 miljoonaa koiraa ympäri maailmaa.

Kiva Koirakansalainen on koira, jota voisi suositella ystävälleen, joka on luotettava lasten seurassa, koira jonka ottaisi omaan naapurustoonsa ja ylipäätään musti, jonka seurassa on mukava olla.

Mitä Kiva Koirakansalainen osaa?

Koiran omistaja voi testin avulla varmistaa, missä vaiheessa oman koiran koulutus on ja olisiko jollain alueella parantamisen varaa. Koska koira on elävä olento, se ei välttämättä tee kaikkea testihetkellä yhtä loistavasti kuin kotioloissa. Testin voi uusia ellei sitä läpäise.
Testi ei ole mikään kilpailu eikä sen suorittamisessa vaadita sellaista täsmällisyyttä kuin tottelevaisuuskokeissa. Tärkeintä on, että koira on omistajansa hallinnassa ja parivaljakko toimii yhteistuumin eri tilanteissa. Koiran ja omistajan yhteispeli testialueella on tärkeä osa testiä.
(Lainattu: http://www.kivateam.fi/kivakoirakansalainen)

Testin aikana sai siis sanallisesti kehua koiraa, käskyjen toistaminen sekä käsimerkkien käyttäminen oli myös sallittua. Namlla tai lelulla palkkaaminen testin aikana oli kuitenkin kiellettyä. Hieno juttu, että Lumo on nyt osoittanut yhteiskuntakelpoisuutensa  Tarkoitus on kyllä treenata ihan ajan kanssa, ja käydä jossain vaiheessa kokeilemassa, jos Lumon kanssa saataisiin ihan virallinenkin käyttäytymiskoe suoritettua ja näin ollen neidille BH-koulutustunnus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti